085 4011 274 info@parell.nl

blog

Welkom Eelco

Onlangs is Eelco de Winter bij Parell gestart als Senior Adviseur Datagedreven Transformatie. Een mond vol. In deze blog stelt hij zich voor. Lees wat deze oud-beroepsofficier heeft geleerd bij defensie en hoe organisaties die hij adviseert daar baat bij hebben. Welkom Eelco! 

.Wat leuk dat ik me hier even mag voorstellen. Ik leer je graag een keer persoonlijk kennen. Voor nu vertel ik dan graag hoe ik in de datawereld terecht ben gekomen en wat ik aan ervaring en lessons learned meeneem naar mijn (toekomstige) opdrachtgevers bij Parell. 

Kernwaarden 

Bij de start van mijn professionele carrière ben ik lange tijd beroepsofficier geweest bij de Koninklijke Landmacht. Als logisticus heb ik in een VN operatie leiding mogen geven aan eenheden die voor de UNHCR voedseltransporten reden.  Een aantal belangrijke vaardigheden heb ik tijdens mijn defensieloopbaan geleerd:

  • Intelligence: Hoe belangrijk het is om betrouwbare informatie te vergaren voor de besluitvorming maar ook voor het meten van de effecten van de operatie. Hier gaat het dus ook over het inrichten van het leerproces “lessons learned”.
  • Analyse:  Jezelf continu verplaatsen in de omgevingsfactoren, zoals weer en terrein, de mogelijkheden van je eigen mensen en materieel maar ook die van de tegenstander;
  • Integraliteit: Iedereen vormt een schakel in een keten van processtappen, iedereen kent z’n rol en als iemand verzaakt begrijp je de gevolgen voor anderen.
  • Leiderschap: Hoe neem je mensen mee in je gedachtenvorming, hoe snap je met elkaar wat de opdracht is zodat we allemaal hetzelfde doen. Samen met je mannen met de poten in de klei staan om hun werkprocessen te kennen en te horen hoe het men hen gaat. 

Strategisch kunnen sparren met opdrachtgevers en tegelijkertijd de verbinding maken met de mensen die het moeten uitvoeren. En daarbij dan ook ‘gewoon’ plezier hebben. Dat is wat ik uit bovenstaande meeneem naar mijn opdrachten. 

Datagedreven werken biedt groot potentieel

Gedurende mijn brede werkervaring bij de landelijke -en lokale overheid, VNG, koepelorganisatie, zorg, welzijn en het brede sociaal domein heeft data en het toepassen daarvan het fundament gevormd van mijn werk. 

Data is bedoeld om het werk effectiever en efficiënter te maken, maar vooral ook om meer publieke waarde te creëren voor de inwoners van Nederland.  Dat zeg ik niet alleen, dat blijkt ook uit steeds meer onderzoeken. 

Uit Zweeds onderzoek blijkt een groot potentieel voor datagedreven werken in de (semi-)publieke sector: een analyse van meer dan 90 data use cases voor de Zweedse overheid schat de potentiële waarde op jaarlijks 6% van de totale jaarlijkse overheidsuitgavenDit wordt gezien als maatschappelijke waarde door snellere en betere dienstverlening, gerichter en beter geïnformeerd beleid, en betere toezichts- en  verantwoordingsmogelijkheden (bron: Interbestuurlijke Datastrategie Nederland).

Ook in Nederland zien we deze positieve effecten terug. Zo blijkt o.a. uit een onderzoek naar 18 succesvolle cases bij Nederlandse gemeenten waar ik onlangs aan heb meegewerkt. Daarover hier meer. 

Adviseur bij Parell

Als Senior Adviseur Datagedreven Transformatie bij Parell breng ik met mijn collega’s complexe problemen tot handzame proporties terug en geven we organisaties ontwikkelperspectief. Daarbij verliezen we vooral niet uit het oog dat er concrete resultaten moeten worden geboekt. 

Niet voor niets begon ik dit stukje met de lessons learned uit mijn defensietijd: Praktische toepasbaarheid van oplossingen en het creëren van draagvlak is uiteindelijk waar het om draait. Daarom zeggen we bij Parell: ontwikkel en implementeer alleen datgeen wat past bij de datavolwassenheid en ambitie van de organisatie, dan voorkom je grote teleurstellingen.

Ik hoop je graag binnenkort te ontmoeten! 

Vriendelijke groet,

Eelco

Ook eens met Eelco verder sparren over datagedreven werken en sturen?