085 4011 274 info@parell.nl

blog

Het verhaal van Michael

Michael is een van de partners van Parell. Je kan hem altijd al alles vragen over informatiebeveiling en privacy, maar in dit interview geeft hij iets meer van zichzelf bloot.

Hoe ben je in dit vak gerold?

Ik ben begonnen als systeem- & netwerk “troubleshooter”. Als er een probleem was, werd ik ingeschakeld om het probleem z.s.m. op te lossen, vaak ongeacht de omstandigheden. In 2009 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met een security vraagstuk. Toen bleek al snel dat het security vakgebied me erg lag door de gewenste denkwijze en mentaliteit.

 

Welke wegen en omwegen hebben hiernaartoe geleid?

School en studie is nooit zo aan mij besteed geweest. Voor een baas werken ook niet. Zelfstandig ondernemer sinds mijn 18e. Ik heb veel geleerd over platformen, softwareontwikkeling en netwerken door ermee te werken in de praktijk. Van daaruit steeds verder gespecialiseerd en geprofessionaliseerd. Van 2007 tot 2010 heb ik nog even in dienstverband voor een grote organisatie gewerkt. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met een externe security consultancy partij. Zij hebben mijn eerste certificering betaald en toen is de rest van mijn carrière in security begonnen. Sinds 2011 ben ik opnieuw zelfstandig ondernemer, ditmaal met als focus security-dienstverlening.

In 2013 heb ik via via kennis gemaakt met Maurice en zijn we samen opdrachten gaan doen. Maurice de zakelijke kant en ik de uitvoer. Uiteindelijk ben ik in 2015 toegetreden als partner bij Parell Informatiebeveiliging en werken we een hele tijd samen op deze manier.

 

Wat is jouw visie op het (informatiebeveiligings)vakgebied?

Security is vaak een ondergeschoven kindje. Soms wordt het kind met het badwater weggegooid. In 2010 ben ik in aanraking gekomen met ISECOM/OSSTMM. Die methodologie past bij wat ik wil bereiken in het security vakgebied: doordacht, structureel, intelligent, no-nonsense.

Aan de ene kant is er voldoende kennis en expertise nodig om de vraagstukken rondom informatiebeveiliging te kunnen ontcijferen, beantwoorden en onderbouwen, terwijl aan de andere kant een goede, begrijpelijke manier van uitleggen van complexe technische omgevingen noodzakelijk is. De consultants van Parell specialiseren zich specifiek in deze combinatie, een gedegen kennis aangevuld met glasheldere communicatie.

 

Wat maakt dat je (bijna) elke dag vrolijk opstaat?

Informatiebeveiliging is over het algemeen een serieus vak waar niet altijd ruimte is voor vrolijkheid.

Ik werk wel met heel veel plezier. Dat komt met name uit de samenwerking met anderen in dit vakgebied. Samen een vraagstuk beantwoorden, succesvol een omgeving kraken, zien dat de klant echt geholpen is met de geleverde dienstverlening – dát zijn dingen waar ik blij van word.

Ik haal voldoening uit het helpen oplossen, op een pragmatische wijze, van complexe vraagstukken die een klant anders nooit zelf op had kunnen lossen. De kers op de taart is dan ook het zien groeien van een organisatie op het gebied van beveiliging in organisatie, processen, mensen en techniek. En natuurlijk een stukje erkenning voor het vakgebied.

 

Welke opdracht vergeet je nooit meer? Waarom niet?

Vanwege geheimhouding is het niet gepast om specifieke opdrachten te noemen. Wel kan ik algemeen spreken. Opdrachten waarbij ik geconfronteerd word met een goede, doordachte beveiliging vergeet ik niet snel, omdat dat bewijst dat er meer mensen mijn visie delen.

Aan de andere kant van het spectrum kom ik ook opdrachten tegen waar security erbarmelijk slecht geregeld is. Daar kom je kwetsbaarheden tegen waarvan je je afvraagt hoe een klant zoveel geluk kan hebben dat ze (nog) geen incident meegemaakt hebben.

 

Op welke opdracht ben je het meest trots? Waarom?

Ik ben het meest trots op de grote opdrachten die we bij overheidsorganisaties binnengehaald hebben, op ministerie-niveau en bij andere grote dienstverlenende/beleidmakende organisaties.

Daarnaast ben ik trots op opdrachten waaruit blijkt dat de opdrachtgever serieus wil omgaan met zijn security en niet enkel aan wet- & regelgeving wil voldoen.

 

Welke zakelijke ambities heb je nog?

Ik wil Parell op het gebied van informatiebeveiliging en privacy laten groeien, door jonge hackers de kans geven zich te ontwikkelen tot volwaardige security professionals, onze klantenkring uit te breiden en onze kennis en kunde verder te professionaliseren.

Daarnaast wil ik ook mezelf verder ontwikkelen. Er zijn nog voldoende onderwerpen in dit en naastgelegen vakgebieden waar nog heel wat te leren valt!

 

Welke privé-dromen heb je nog?

Ik zou nog wel eens een huis willen bouwen en een oldtimer opknappen. En natuurlijk mijn kinderen verder zien opgroeien en hen steunen in hun ontwikkeling. Ik ben superbenieuwd naar wat zij straks gaan worden.

Meer tijd voor gezin, familie en vrienden zou fijn zijn, maar ik denk dat alle ouders met kinderen in deze leeftijd dat graag willen.

 

Waarom zouden organisaties met jou willen werken?

Ik ben gedreven, idealistisch (soms misschien zelfs te en dat is dan meteen een punt om aan te werken) en ik geef nooit op. Ik ben betrouwbaar en dienstbaar, ook onder druk. Verder bouw ik continu aan kennis en kunde en noemen klanten me nuchter en niet snel onder de indruk.

 

Wat zijn jouw grootste inzichten of motto’s in het leven?

  • Privacy is een groot goed, ook al weet niet iedereen dat en heeft niemand wat te verbergen.
  • Security doesn’t have to last forever; just longer than everything else that might notice that it’s gone.
  • Nee heb je, ja kun je krijgen.
  • Niet lullen maar poetsen.

Wil je nog iets meer vertellen over de mens Michael?

Geboren in Heerlen (Nederland), maar met mijn ouders voor mijn 2e levensjaar verhuisd naar België. Ik ben opgevoed als Maastrichtenaar. Mijn hele familie komt van daar.

Sinds 2006 ben ik samen met mijn vrouw Ellen, officieel getrouwd in 2015. Ons geluk hebben we in 2017 met zoon Magnus en in 2020 met dochter Elena bekroond.  Als grote dierenvriend kan een hond niet ontbreken: onze Hollandse herder Axel is alweer een hele tijd bij ons.

Mijn vrouw komt van het platteland en is een echt buiten-mens. Ik ben een jongen uit de stad. We vullen elkaar goed aan en onze uiteenlopende persoonlijkheden zorgen voor een goede balans.

Ik lees graag en ik speel ook wel eens graag een spelletje (computer en bord), maar door werk en kids is daar nu weinig tijd voor. Favorieten zijn science fiction of fantasy, schaken en andersoortige strategie-spellen of RPG’s. Wellicht heb ik daar weer eens tijd voor als de kids wat ouder zijn, voor nu moet ik me tevredenstellen met audioboeken tijdens de wandelingen met de hond of voor het slapengaan.

 

Ook eens met Michael verder sparren over informatiebeveilings- en privacyzaken?