blog door job castrop
Waarom je een usb stick moet wantrouwen voor je informatiebeveiliging
Als een team van beveiligingsonderzoekers en penetration testers (ethische hackers), is het onze taak om de beveiliging van systemen en netwerken te testen. Wij gaan op zoek naar kwetsbaarheden voordat kwaadwillende hackers deze kunnen misbruiken. Onlangs hebben we een nieuwe tool aan ons arsenaal toegevoegd – de Rubber Ducky van Hak5. Een onschuldig uitziende USB stick met veel capaciteiten om jouw computer te hacken. Hieronder delen we meer over hoe een Rubber Ducky werkt en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen dergelijke aanvallen.
Wat is de Rubber Ducky?
De Rubber Ducky is een USB-hardware tool die door Hak5 is ontwikkeld en wordt gepresenteerd als een “hacking USB-stick”. Het ziet eruit als een gewone USB-stick, maar het is veel meer dan dat. De Rubber Ducky kan worden beschouwd als een programmeerbaar toetsenbord dat, zodra het in een USB-poort wordt gestoken, automatisch toetsaanslagen kan nabootsen van jouw computer.
Wat zijn de risico’s van een Rubber Ducky?
De Rubber Ducky is een potentieel gevaarlijk apparaat vanwege de verschillende soorten aanvallen die ermee kunnen worden uitgevoerd. Laten we dieper ingaan op de specifieke toepassing van keylogging en waarom het zo’n grote zorg is.
De mogelijkheid tot keylogging
Keylogging is het proces waarbij alle toetsaanslagen worden vastgelegd die een gebruiker maakt op een toetsenbord. Dit omvat wachtwoorden, inloggegevens, creditcardinformatie en andere gevoelige gegevens die worden ingevoerd tijdens het gebruik van een computer. Keyloggers kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals het stelen van persoonlijke informatie, financiële gegevens en bij identiteitsdiefstal.
Om een voorbeeld te geven van hoe keylogging in de praktijk eruit kan zien: een aanvaller kan een Rubber Ducky vermomd als een gewone USB-stick laten “rondslingeren” in de hoop dat jij hem in je computer steekt. Of, de aanvaller kan hem bij een openbare computer al ergens aan de achterkant in een USB poort hebben gestoken. In beide gevallen kan de Rubber Ducky een script uitvoeren dat stilletjes begint met het vastleggen van alle toetsaanslagen die je maakt. Zo ben je aan het inloggen op bijvoorbeeld je e-mailadres. De Rubber Ducky registreert alle toetsaanslagen, inclusief je e-mailadres en wachtwoord. Deze gevoelige informatie kan vervolgens worden gebruikt door de aanvaller om toegang te krijgen tot je e-mailaccount en mogelijk andere accounts die zijn gekoppeld aan dat e-mailadres. Met toegang tot je e-mailaccount kan de aanvaller mogelijk ook toegang krijgen tot andere persoonlijke gegevens, zoals bankgegevens of sociale media-accounts.
Dit voorbeeld illustreert hoe een eenvoudige USB-stick, zoals de Rubber Ducky, kan worden gebruikt om keylogging aanvallen uit te voeren en je persoonlijke gegevens in gevaar te brengen. Het benadrukt het belang van voorzichtigheid bij het gebruik van openbare computers en het vermijden van het aansluiten van onbekende USB-apparaten op je computer. Het is altijd verstandig om bewust te zijn van mogelijke bedreigingen en je gegevens te beschermen. Denk aan beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware en het vermijden van het delen van gevoelige informatie op onveilige platforms.
Hier zijn enkele andere van de meest voorkomende toepassingen van de Rubber Ducky:
- Wachtwoordinfiltratie: De Rubber Ducky kan worden geprogrammeerd om automatisch wachtwoorden in te voeren op inlogschermen, wat kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot accounts zonder toestemming.
- Automatisering van aanvalsvectoren: De Rubber Ducky kan worden gebruikt om automatisch verschillende aanvallen uit te voeren, zoals het uitvoeren kwaadaardige PowerShell-scripts, het downloaden van malware of het openen van achterdeuren op een systeem.
- Sociale engineering: De Rubber Ducky kan ook worden gebruikt voor sociale engineering-aanvallen. Het kan worden geprogrammeerd om nepberichten of nep-websitepop-ups weer te geven, waarmee gebruikers kunnen worden misleid om hun inloggegevens of andere vertrouwelijke informatie in te voeren.
Wat kun je doen om jezelf te beschermen?
Hoewel de Rubber Ducky een krachtige hacking-tool is, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen potentiële aanvallen. Zowel als beheerder van een ICT-netwerk als individuele gebruiker zijn er specifieke stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen.
Als beheerder van het netwerk kun je bijvoorbeeld de volgende maatregel implementeren:
- Implementeer het least privilege principe. Zorg ervoor dat gebruikers alleen de rechten en toegang hebben die ze echt nodig hebben om hun taken uit te voeren. Maak dus niet iedereen beheerder, maar denk na over de verschillende gebruikersrechten. Dit minimaliseert het risico van ongeautoriseerde toegang tot systemen en gegevens in het geval van een Rubber Ducky-aanval.
Als individuele gebruiker kun je ook actie ondernemen om jezelf te beschermen:
- Beperk fysieke toegang tot je computer. Houd je computer altijd fysiek beveiligd en laat deze niet onbeheerd achter. Ook als je scherm gelockt is, kan een hacker een Rubber Ducky in je computer steken en wordt de hackingtool geactiveerd. Moet je wel een keer je computer achterlaten in een onbeveiligde omgeving? Zet dan je laptop uit en check voordat je hem weer aandoet of er geen USB sticks zijn ingestoken. Wees je bewust van deze gevaren. Dit minimaliseert de kans dat iemand een Rubber Ducky of andere USB-apparaten kan aansluiten zonder jouw medeweten.
Naast deze specifieke maatregelen zijn er nog andere algemene ‘best practices’ die zowel beheerders als gebruikers kunnen volgen:
- Zorg voor regelmatige software-updates. Houd je besturingssysteem, antivirusprogramma’s en andere software up-to-date om bekende kwetsbaarheden te verhelpen. Dit verkleint de kans op een succesvolle aanval.
- Wees voorzichtig met het aansluiten van externe apparaten. Vermijd het aansluiten van onbekende USB-apparaten op je computer, vooral als ze onbeheerd zijn achtergelaten. Controleer altijd of een USB-apparaat afkomstig is van een betrouwbare bron voordat je het aansluit.
- Gebruik sterke en unieke wachtwoorden: Kies voor elk online account een sterk, uniek wachtwoord en gebruik indien mogelijk tweefactorauthenticatie. Dit minimaliseert de impact van een succesvolle keylogging-aanval, zelfs als je wachtwoord wordt geregistreerd.
- Train gebruikers over informatiebeveiliging en hoe hackers kunnen infiltreren. Educatie en bewustwording zijn essentieel. Zorg ervoor dat zowel beheerders als gebruikers op de hoogte zijn van de risico’s en de juiste procedures kennen.
Door een combinatie van technische maatregelen en gebruikersbewustzijn kun je de kans op succesvolle aanvallen met behulp van de Rubber Ducky verminderen.
Onze ervaringen met de Rubber Ducky
Het informatiebeveiligingteam van Parell wordt door sommige van haar klanten ook uitgedaagd om een netwerk of website te toetsen op kwetsbaarheden. Hiervoor maken wij ook gebruik van hackingstools zoals de Rubber Ducky mits wij hiervoor toestemming hebben van de klant. Wij waren dan ook erg nieuwsgierig toen de Rubber Ducky arriveerde en om te testen wat de tool allemaal kan.
We waren verbaasd over de kracht van dit schijnbaar eenvoudige tooltje en werden ons bewust van de vele gevaren die het met zich meebrengt. De Rubber Ducky is een hacking-tool die in staat is om aanzienlijke schade aan te richten als deze in verkeerde handen valt. Het is essentieel om jezelf te wapenen tegen dergelijke tools om niet ten prooi te vallen aan mogelijke aanvallen. Het configureren van de Rubber Ducky met aangepaste scripts was verrassend eenvoudig en snel, en het uitvoeren van aanvallen was net zo simpel als het aansluiten van de USB-stick op een doelsysteem. Tijdens onze tests hebben we verschillende aanvallen uitgevoerd, zoals het gebruik van een keylogger, het injecteren van malware en het stelen van inloggegevens. De Rubber Ducky bleek een uiterst krachtige en veelzijdige tool te zijn.
Kort samengevat om jezelf te beschermen:
Om jezelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen met behulp van de Rubber Ducky of vergelijkbare tools, is het van groot belang om fysieke toegang tot je computer te beperken. Daarnaast is het cruciaal om je systeem regelmatig up-to-date te houden, sterke wachtwoorden te gebruiken en alert te zijn op sociale engineering-aanvallen. Door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en je bewust te zijn van de potentiële risico’s, kun je jezelf en je systemen beter beschermen tegen aanvallen met de Rubber Ducky of andere hacking-tools. Het is essentieel om waakzaam te zijn en te blijven leren over nieuwe bedreigingen en beveiligingsmaatregelen om jezelf te beschermen in het steeds veranderende landschap van (digitale) informatiebeveiliging.
Hulp nodig bij het neerzetten van een doordacht informatiebeveilingsbeleid of het testen van het netwerk en bijbehorende applicaties? We gaan graag voor je aan de slag! Stuur een e-mail naar info@parell.nl of bel naar 085 4011 274 voor een persoonlijk advies.
Meer weten over datagedreven werken bij gemeenten? Eelco de Winter kan je er alles over vertellen.