085 4011 274 info@parell.nl

blog

Een week uit het leven van een Security consultant / Ethical hacker

Alexander in ‘t kort

Naam: Alexander Zagkotsis (1991)
Bij Parell sinds: september 2021
Opleidingen: Archeologie (!). IT-land ingerold als software tester en daarna zelfstudie en heel veel training on the job om security consultant te worden
Huidige opdracht: Ik werk op projectbasis en momenteel op meerdere projecten tegelijk.
Aantal uur per week: 40 uur
Woont in: Arnhem, 5 minuten van kantoor
Met: vrouw
Leuk feitje: heeft als archeoloog, samen met de lokale gemeenschap, in 2014 een middeleeuwse kerk opgegraven
Haalt energie uit: nieuwe dingen en achtergronden tot zich nemen (uitzoeken), echt samen met anderen een klus klaren, de natuur in met zijn vrouw en tijdens vakantie bijzondere locaties bezoeken
ECHT Alexander: Sociaal, inventief en eigenwijs

 

In deze blog geef ik een inkijkje in een ‘gemiddelde’ week als Security consultant/Ethical hacker bij Parell. Ik houd mij voornamelijk bezig met informatiebeveiliging in de vorm van het opsporen van zwakke plekken en/of kwetsbaarheden in netwerken, systemen en applicaties (het zogeheten pentesten).

Daarnaast doe ik ook een en ander op het gebied van securitybeleid en (data)awareness voor onze opdrachtgevers. Afhankelijk van mijn opdracht werk ik naar eigen inzicht wisselende dagen en tijden, thuis, op kantoor of bij de klant.

Maandag – Bijpraten, plannen, pentesten

Maandagochtend (8.30 uur) begin ik vaak met het beantwoorden van mail en voorbereiding en planning voor de rest van de week. Deze week ga ik samen met collega Robin een penetratietest (pentest) uitvoeren voor een van onze gemeentelijke opdrachtgevers. Het is een relatief kleine opdracht (ongeveer tweeënhalve dag testen en één dag rapportage per persoon), maar er moet ook op locatie binnen het interne netwerk worden getest. Voor de interne test staat al een afspraak bij de klant voor morgen.

Vandaag werken we samen op kantoor aan deze test. Na het verdelen van de taken/onderwerpen gaan we ieder aan de slag: allebei met in één oor muziek, maar het andere oor vrij voor wat over-en-weer geouwehoer en het bespreken van bevindingen.

Rond een uurtje of 10.30 hebben we een korte stand-up met de ‘technische’ IB-ers. Dan bespreken we de lopende projecten, nieuwe aanvragen of nemen bevindingen met elkaar door. Tijdens de test liep ik direct tegen een obscuur stukje software aan wat raar gedrag vertoonde. Gelukkig weet mijn collega Michael mij met een paar pointers weer makkelijk op weg te helpen.

De dag loopt verder heel soepel. We kunnen de meeste tests volgens plan uitvoeren en hebben een aantal mogelijke kwetsbaarheden aangetroffen. Die willen we morgen graag ‘van binnenuit’ onderzoeken. Tussen de bedrijven door wordt er ook bijgepraat en gelachen met collega’s, lunchen we samen op kantoor, maken we een ommetje en spelen een rondje op de pinball machine in de gameroom.

Dinsdag – Testen op locatie

De wekker gaat vandaag wat vroeger (6.30 uur) dan normaal. Een uurtje later zit ik naast Robin in de auto onderweg naar onze opdracht, carpoolen is wel zo gezellig. Omdat we bijna al ons werk remote doen, is het leuk dat we – voor de afwisseling – een paar dagen op locatie mogen werken.

We melden ons bij de receptie van de gemeente en worden vervolgens naar een afgelegen vergaderzaaltje geloodst: onze werkplek voor de dag. Op locatie is het altijd een beetje improviseren met het regelen van toegangsvoorzieningen en praktische zaken als een extra beeldscherm of wat verlengsnoeren, maar gelukkig valt ook nu weer wat te ritselen! De dag kan natuurlijk pas echt beginnen na de lokale (automaten)koffie-proeverij. Deze krijgt van mij een 7,7, helemaal niet verkeerd.

Inhoudelijk testen we grofweg dezelfde onderwerpen als gisteren, met als grote verschil dat we ons nu op het interne netwerk bevinden. En daar zijn de zaken vaak nèt iets minder strak geregeld dan aan de buitenkant. We verifiëren een aantal van de bevindingen en vermoedens van gisteren en doen daarnaast een hoop nieuwe bevindingen. Afsluitend richten we ons nog op de veiligheid van de WI-FI netwerken voor medewerkers en gasten. Helaas blijkt het kinderspel om het gasten-wachtwoord te kraken door gebruik te maken van gangbare keywords.

 

Woensdag – Rapportage, presentatie en een beetje onderzoek

Vandaag werk ik vanuit huis. In de ochtend voer ik nog wat laatste controles uit en bel wat over en weer met Robin in het kader van de pentest. Rond de middag begin ik aan het rapport voor deze test.

Rond 15.00 uur staat nog een bespreking van de resultaten van een eerder incident-response onderzoek op de planning. Ik presenteer de resultaten van het onderzoek aan het management en het verantwoordelijke team bij de opdrachtgever. Gelukkig ‘goed nieuws’ voor de opdrachtgever: er zijn wel aanvalspogingen gedaan, maar geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk servers gecompromitteerd zijn óf dat er data is gestolen.

Na de meeting besluit ik nog een uurtje wat onderzoek te doen naar het gebruik van een nieuwe tool voor het analyseren van logfiles. Voor mijn gevoel kijk ik ‘iets later’ op de klok – oef, twee uur verder … maar wel de tool aan de praat!

Donderdag – Zelf studeren en training geven
Leren voor OSCP-certificering

Donderdagochtend is vaak een ‘studie-ochtend’. Ook vandaag doe ik dat weer thuis. Op dit moment ben ik bezig met de voorbereidingen voor een OSCP-certificering. Een uitdagende certificering met een focus op de (post)exploitatie van kwetsbaarheden (bij tests beperken we ons vaak tot het identificeren).

Een mooie manier om mijn kennis verder uit te breiden, maar ook gewoon leuk om mee bezig te zijn. Studeren bestaat dan voornamelijk uit het lezen van how-to’s, kijken van YouTube-tutorials en het oefenen op speciaal ingerichte testnetwerken en servers.

Rond 12.15 uur trek ik mijn schoenen aan en eindig ik na een wandeling van 10 minuutjes bij het kantoor van Parell. Op kantoor heb ik een overleg met een aantal collega’s over het organiseren van een aantal (externe) kennissessies. De rest van de middag ga ik training geven.

Training ‘Data Awareness’ geven

Sinds enkele maanden ben ik op donderdagmiddag trainer voor de workshop ‘Data Awareness’ bij de gemeente Delft. Dit is een interactieve (remote) workshop-reeks voor groepjes van ca. 4 tot 10 medewerkers uit alle afdelingen en lagen van de organisatie. De betekenis van data en datagedreven werken binnen de gemeentelijke organisatie staat in de workshop centraal.

Ook wordt er ingegaan op verschillende opkomende data technologieën (bijvoorbeeld Machine Learning), het belang van datakwaliteit en het nut en de noodzaak van data-ethiek. Voor mij ook een mooie kans om meer ervaring op te doen met het geven van trainingen en mijn kennis over data-vraagstukken op te poetsen.

Vrijdag – afronden van de week en gezellig het weekend in

Vandaag werk ik de hele dag op kantoor en leg ik de laatste hand aan de pentestrapportage. De uitkomsten bespreek ik intern met twee collega’s. Robin en ik evalueren ook het verloop van het project. Dat was ‘recht-toe-recht-aan’, geen bijzonderheden en de koffie was bovengemiddeld. Rond lunchtijd gaan we vaak even met een klein gezelschap de stad in voor een uitgebreide lunch. Dat is het voordeel van de ligging van ons kantoor. Neem gerust contact op voor advies over de lekkerste broodjes van Arnhem Centrum Oostzijde/Steenstraat!

Mij resteert deze week niet veel meer dan het schrijven van deze blog en nog wat telefoontjes te plegen ter voorbereiding op projecten voor de aankomende week. Met de vraag ‘wil iemand nog wat drinken?’ wordt aan het einde van de dag de VrijMiBo ingeluid. Liefhebbers van speciaalbier zijn op dat moment bij Parell in hun natuurlijke habitat, maar met een alcoholvrij drankje in de hand is het net zo gezellig hoor.

Ik wil graag een klap geven op dit verhaal en besluit met een drankje erbij nog een paar laatste regels weg te typen. Mission accomplished. Het weekend kan beginnen!

Week uit het leven

Een week uit het leven van Yvar

Week uit het leven van een cyber security consultant

Als cyber security consultant bij Parell zien mijn weken er altijd anders uit. Dit komt omdat ik veel verschillende dingen op het gebied van security doe.

Een week uit het leven van een adviseur datagedreven werken

Week uit het leven van een Adviseur datagedreven werken

Hoe ziet de (werk)week van een Adviseur datagedreven werken er bij Parell eruit? Maranke neemt je mee in diens afwisselende dagen!

Een week uit het leven van een senior security consultant

Week uit het leven van een sr. Security Consultant

Hoe ziet de (werk)week van sr. Security Consultant en partner Michael bij Parell eruit? Geen dag is hetzelfde en onverwachte uitdagingen zorgen voor echt werkplezier.

Een week uit het leven van een data pionier

Een week uit het leven van een Data pionier

Hoe ziet de (werk)week van een Data pionier bij Parell eruit? Eric vertelt over zijn werk voor een gemeente, een regionaal datalab en een nieuwe leergang.

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Hoe ziet een (werk)week van een privacy consultant bij Parell er gemiddeld uit? Leer Annuska kennen in deze blog.

Er zijn nog veel impactvolle opdrachten te doen, kom jij ons team versterken?