085 4011 274 info@parell.nl

blog

Een week uit het leven van een Adviseur datagedreven werken

Maranke Wieringa

Maranke in ‘t kort

Naam: Maranke Wieringa (1992; hen/hun, die/diens)
Bij Parell sinds: mei 2022
Opleidingen: Blauwe maandagen kleinkunst en sociaal werk, daarna cultuur- en mediawetenschappen, later de data-analyse en bestuurskunde ingerold
Huidige opdracht: Algoritme-expert bij een grote gemeente (24 uur per week)
Aantal uur per week: 32 uur
Woont in: Arnhem
Met: partner en hond Xena
Leuk feitje: kent de halve IKEA catalogus uit hun hoofd, inclusief maten
Haalt energie uit: nieuwe dingen leren, lekker eten, bordspellen, handwerken en creatief bezig zijn
ECHT Maranke: creatief, duizendpoot, teamspeler

 

In deze blog geef ik een inkijkje in een week als Adviseur datagedreven werken bij Parell. Mijn weken variëren sterk en een ‘gemiddelde’ week bestaat niet echt voor mij. Dit is wat het zo leuk maakt en bovendien zorgt het ervoor dat ik ook beter rekening kan houden met mijn beperking.

Ik houd me vooral bezig met verantwoord algoritmegebruik. Dit doe ik via opdrachten bij opdrachtgevers, maar ook met trainingen. Daarnaast zet ik mijn achtergrond als docent graag in om e-learnings en trainingen (verder) te ontwikkelen. Afhankelijk van mijn opdracht werk ik naar eigen inzicht wisselende dagen, thuis, op kantoor of bij de klant.

Maandag – Overleggen, schrijven en de no-brainer

Dit weekend ben ik helaas erg ziek geweest en ik ben daarom blij dat ik om 7.55 met de traplift naar mijn thuiskantoor kan gaan. Een fijne, rustige start van de werkdag. Vandaag ben ik aan de slag voor mijn opdrachtgever – een grote gemeente – waar ik bezig ben om verantwoord algoritmegebruik te faciliteren. Vandaag heb ik wat video-afspraken, maar ook tijd om rustig te werken tussendoor. Je kan merken dat het reces eraan komt: dan is het altijd rustiger in gemeenteland. Voor mij komt dat vandaag goed uit, want mijn rolstoel moet gerepareerd worden en dat kan dan mooi tussen de bedrijven door aan huis.

Ik begin rustig met mijn mail door te nemen en te kijken wat er allemaal op mijn to-do lijst staat. Vandaag zijn dat wat overleggen met collega’s in de ochtend en verder kan ik vooral werken aan een notitie die moet helpen om de algoritmegovernance te verbeteren door een belangrijk instrument aan te scherpen. Fijn, want deze is door wat spoedjes vanuit de opdrachtgever de afgelopen weken wat naar achteren verschoven in de planning.

Rond 15.00 uur pak ik mijn spullen in en vertrek ik naar het Parell-kantoor. Ik parkeer – in tegenstelling tot alle collega’s – aan de achterkant van het gebouw omdat daar de rolstoeltoegankelijke ingang voor mij is gerealiseerd. Daar ben ik nog steeds erg blij mee, want wie wil er nou niet in de gameroom binnenkomen? 😉 We hebben vanavond onze maandelijkse ‘no-brainer’-avond waarin we met de directe collega’s gaan sparren over onze dienstverlening. We eten samen en we werken mooie plannen uit voor de toekomst – een goede vereniging van het nuttige en het aangename.

Dinsdag – Evaluatierapport afronden

Vandaag heb ik helemaal geblokkeerd voor afspraken zodat ik thuis in alle rust de laatste hand aan het evaluatierapport voor mijn opdrachtgever kan leggen. We hebben de afgelopen maanden de algoritmegovernance geevalueerd en een uitgebreid rapport geschreven. Nu nog even de laatste puntjes op de i zetten zodat het geprint en uitgereikt kan worden.

Tussen de bedrijven door haal ik even een frisse neus met de hond. Heerlijk. Als ik alles op papier heb merk ik dat ik ontzettend moe ben. Gelukkig heb ik de ruimte om even te rusten. Na een half uurtje kan ik er weer tegenaan en begin ik met de laatste leesronde zodat ik volgende week de laatste punten en komma’s kan verbeteren en het naar de opdrachtgever kan sturen.

 

 

Woensdag – e-learning uitwerken en uren compenseren

Op woensdagen werk ik niet voor de gemeente, maar doe ik andere dingen. Vandaag leg ik de laatste hand aan micro-learnings voor onze partnerorganisatie DataCompetent. Voor hun ben ik bezig met een micro-learning serie over algoritmes.

Ik werk vandaag korter om de lange dag van maandag te compenseren. Dit betekent dat ik mooi even wat regelwerk kan doen voor de promotie van een vriend, voor wie ik paranimf ben en ik aan huis een passing heb voor een nieuw hulpmiddel. Vanavond komt er een vriend eten, dus in de lunchpauze maak ik vast snel een linzensoep terwijl ik van mijn vers gebakken brood geniet.

In de middag werk ik aan wat materiaal voor op onze website en socials en plan ik afspraken in met collega’s. Tussen de bedrijven door schrijf ik een abstract af voor een artikel en een conferentiebijdrage. Leuk, want het is een onderwerp waar ik al langer mee bezig ben: inclusie en de digitale overheid. Bij Parell zijn we samen met twee andere organisaties ook bezig om hier een workshop over te organiseren.

Donderdag – Praktisch bezig

Op donderdag werk ik weer voor de gemeente. Vandaag kan ik lekker praktisch aan de slag. Ik ben bezig om hetzelfde instrument van maandag verder te verbeteren en kan daar mijn energie fijn op bot vieren. Het instrument gaat gepaard met een inhoudelijke notitie dus ik werk daar in parallel aan. Verder heb ik afspraken met collega’s staan om eerdere praktische interventies te finetunen, een trainingsplan op te zetten en sluit ik aan bij een demandoverleg om te kijken of er nieuwe algoritmetoepassingen op de agenda staan. De dag vliegt om als je zoveel interessants hebt om bij te benen.

Vrijdag – Vrij, maar druk zat

Ik werk vier dagen in de week en de vrijdag is mijn semi-vaste vrije dag. Gelukkig maar, want ik heb zoveel regelwerk te doen dat het anders niet in mijn week past. De huishoudelijke hulp komt vandaag, die ontvang ik altijd met een kopje thee en een praatje. Terwijl er schoongemaakt wordt ontferm ik me over andere huishoudelijke zaken die ik zelf kan en verstuur ik een save the date voor een promotieplechtigheid van een vriend: ik ben daar paranimf, een hele eer!

Daarna ga ik door naar een Zoom-meeting met Accessible Academia – een belangenbehartigingsorganisatie voor en door gehandicapte studenten en medewerkers aan universiteiten. Dit is een organisatie die ik mede heb helpen opzetten. Ik kan er helaas maar kort bij zijn want ik moet ook door naar mijn therapie. Ik heb heel even om te landen na een intensieve sessie, want ik moet ook nog mijn nieuwe gehandicaptenparkeerkaart ophalen bij de gemeente. Gelukkig heb ik al pasfoto’s liggen.. ’s Middags heb ik nog een meeting voor Accessible Academia en dan kan ik gaan genieten van mijn welverdiende weekend.

Weekend – Samen rustig genieten

Dit weekend is redelijk rustig, zo heb ik mijn weekenden het liefst. We gaan nog een stuk van onze keuken uitzoeken, langs de IKEA voor een nieuwe boekenkast voor al mijn (op kleur gesorteerde) kookboeken en we gaan naar de nieuwe Barbie film. Ook kook ik op zondag vooruit voor de hele volgende week. Verder genieten we lekker van een lange wandeling met de hond.

Ook dit is Parell

Deze week kwam het niet zo uit, maar een gedeelte van mijn tijd besteed ik aan mijn promotieonderzoek naar rekenschap rondom algoritmes in Nederlandse gemeenten. Dat doe ik meestal door mijn dag in de week hiervoor op te sparen en zo een langere tijd aan mijn proefschrift te kunnen werken.

Meer weten wat Maranke zo fijn vindt aan werken bij Parell? Lees het hier! 

Week uit het leven

Een week uit het leven van Yvar

Week uit het leven van een cyber security consultant

Als cyber security consultant bij Parell zien mijn weken er altijd anders uit. Dit komt omdat ik veel verschillende dingen op het gebied van security doe.

Een week uit het leven van een senior security consultant

Week uit het leven van een sr. Security Consultant

Hoe ziet de (werk)week van sr. Security Consultant en partner Michael bij Parell eruit? Geen dag is hetzelfde en onverwachte uitdagingen zorgen voor echt werkplezier.

Een week uit het leven van een data pionier

Een week uit het leven van een Data pionier

Hoe ziet de (werk)week van een Data pionier bij Parell eruit? Eric vertelt over zijn werk voor een gemeente, een regionaal datalab en een nieuwe leergang.

Een week uit het leven van een ethical hacker

Een week uit het leven van een Security consultant / Ethical hacker

Hoe ziet de (werk)week van een Ethical hacker / Security consultant bij Parell eruit? Alexander neemt je mee in zijn afwisselende dagen!

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Hoe ziet een (werk)week van een privacy consultant bij Parell er gemiddeld uit? Leer Annuska kennen in deze blog.

Er zijn nog veel impactvolle opdrachten te doen, kom jij ons team versterken?