085 4011 274 info@parell.nl

blog

Een week uit het leven van een Data pionier

Eric in 't kort

Naam: Eric de Kruik (1971)
Functie: Data pionier en partner bij Parell
Bij Parell sinds: november 2020
Opleiding: Bestuurskunde
Aantal uur per week: 40 uur
Woont in: Veenendaal
Met: Vrouw Helena, dochter van 18 en hond Grace. Oudere dochter en zoon zijn uit huis en wonen dichtbij
Leuk feitje: Beter bereikbaar om 6:00 uur ‘s ochtends dan om 17:00 uur ‘s avonds en gek op strategische bordspellen als Catan, Wingspan en Axis&Allies
Haalt energie uit: Leuke dingen doen met andere mensen (spelletjes, eten, uitjes, actief zijn) en nieuwe dingen leren en doen
ECHT Eric: Enthousiast, openhartig en kwetsbaar, overtuigend, altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen

 

Wat ik doe in een ‘gemiddelde’ week, maand of jaar laat zich moeilijk omschrijven in een functietitel. Als ik dan toch iets moet zeggen is het ‘data pionier’.

Als data pionier werk ik over het algemeen in de eerste fase, de eerste stappen, van datagedreven werken bij maatschappelijke organisaties.

Ik adviseer deze organisaties over de wijze waarop datagedreven werken onderdeel kan worden van het beleids- en uitvoeringsproces.

Gebruik van data moet in mijn ogen áltijd een maatschappelijke waarde met zich meebrengen. Samen met de opdrachtgever ga ik op ontdekkingstocht naar die data en het werken daarmee. Dat zit niet alleen in cijfers, maar juist ook in teksten of bijvoorbeeld in beelden.

Maandag – Druk begin van een volle week

Ochtend
De dag begint zoals de meeste dagen. De wekker staat op 5:30 uur, maar ik word vaak al om 5 uur wakker. Nog voor het ontbijt trek ik mijn hardloopschoenen aan voor een rondje van een uur. Heerlijk in alle stilte mijn activiteiten voor de dag en week doornemen.

Na het douchen begin ik aan mijn dagelijkse bijleesmoment. Ik neem de belangrijkste nieuwsbronnen elke dag door. Op maandag wat langer, een goede start van de week.

Sinds kort hebben we een wekelijkse meeting met de data-collega’s binnen Parell. We nemen de week door en kijken waar we elkaar bij kunnen helpen. Stipt om 8:00 uur melden we ons voor de Teams-meeting. Hoewel er maar 30 minuten voor staat, hebben we elkaar zoveel te vertellen dat hij meestal langer duurt. Vandaag is geen uitzondering.

Ik sluit mijn iPad en verzamel mijn spullen. Op naar de gemeente waar ik momenteel voor werk. Met het GeoData-team ga ik aan de slag met een aantal thema’s. Welke vragen kunnen met welke geodata worden beantwoord?

Vandaag kijken we concreet naar de subsidies voor groene daken. Uit de registratie kunnen we zien hoe vaak deze is aangevraagd, maar hoeveel daken zijn er al gerealiseerd? Dat zouden we bijvoorbeeld kunnen achterhalen met satelietbeelden. Hebben we die voorhanden? Hoe kunnen we de bruikbare data automatisch uit de beelden halen?
En kunnen we die data koppelen aan de subsidieregistratie? En vooral: is er behoefte aan die informatie?

Dit is waarom ik mijn werk zo waardevol vind. Door de juiste data te vinden, te koppelen en goed te interpreteren, kunnen wij de gemeente adviseren over het nog beter bereiken van het maatschappelijke doel.

Middag
In de middag staan overleggen gepland over data awareness en data ethiek. Eerst met de mensen van de gemeente die gaan over opleidingstrajecten. Wie heeft baat bij welke training over deze belangrijke onderwerpen?

Daarna heb ik met de privacyfunctionaris een gesprek over hoe we de raad mee kunnen krijgen op het gebied van data ethiek.

Rond 17:00 uur ben ik weer thuis en schakel ik mijn werkmodus uit. Tijd om te bedenken wat ik vanavond ga koken!

Dinsdag – Aan de slag met klimaatadaptatie met regionaal datalab

De dag start weer vroeg. Ik begin zoals de rest van de dagen deze week met een half uur bijlezen op het nieuws.

Vandaag werk ik samen met de collega’s van het regionale datalab.
Met het datalab willen bestuurders, domeineigenaren en beleidsmedewerkers datagedreven werken versneld onderdeel uit laten maken van hun eigen en gezamenlijke beleidsvorming, – uitvoering en dienstverlening.

Als inhoudelijk projectleider van het datateam ondersteun ik bij het stellen van de juiste onderzoeksvraag (de vraagarticulatie) en voeren we zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige data-analyse uit voor beleidsvoorbereiding, monitoring en evaluatie.

Vandaag op de agenda: klimaatadaptatie. We kijken naar onderwerpen als hitte, koelte en droogte. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van “overbodige” bestrating waar ruimte kan worden gemaakt voor groen, wateropslag en koele plekken.

Op de terugweg naar huis bel ik met Henk Wubs, mede-partner bij Parell, om zijn input op een aantal vraagstukken te vragen. Fijn om even te kunnen sparren.

Het werk voor Parell houdt hiermee vandaag op, maar vanavond staat een ‘spreekbeurt’ voor de stichting waar ik vrijwilliger ben op de agenda.

 

 

Woensdag – Data inzetten om inwoners te helpen bij stijgende energieprijzen

Ochtend
De halve marathon van Dalfsen staat in september gepland. Dat betekent ook vandaag weer eerst hardlopen voor ik aan de slag ga voor Parell.

Rond 6:30 uur klap ik de iPad open. Ik werk vanuit huis vandaag.

Ik werk op dit moment aan 3 opdrachten. Naast het werk in datagedreven werken bij de gemeente en het regionale datalab, besteed ik ook gemiddeld 1 dag per week aan (advisering rondom) de energietransitie bij een andere gemeente

Vanochtend staan in dat kader (online) meetings gepland met een aantal stakeholders, waaronder twee woningcorporaties. We bespreken onder andere welke gevolgen hun bewoners merken en gaan merken van de stijgende energieprijzen. We denken na welke data we verantwoord kunnen koppelen om die inwoners te helpen die dit het het meest nodig hebben.

Middag
Er staat binnenkort een online training data awareness gepland voor alle medewerkers van de gemeente. De basis voor elke training is gelijk, maar ik besteed vanmiddag tijd aan het aanpassen met specifieke voorbeelden en toepassingen voor deze gemeente. De ervaring leert: hoe specifieker, hoe beter de boodschap landt.

Avond
Gemiddeld een halve dag per week besteed ik met een aantal data-collega’s aan het verder bouwen aan de dienstverlening van Parell op het gebied van data. We denken bijvoorbeeld na over mogelijke extra proposities, trainingen en hoe we nieuwe collega’s kunnen aantrekken. Deze week hebben we daarvoor de woensdagavond vrijgemaakt.

Donderdag – Geen meetings

Ochtend
Ik hou de ochtend vrij van meetings om te werken aan het plan van aanpak voor datagedreven werken bij dezelfde gemeente als maandag.

Middag
Morgen start onze leergang ‘Datagedreven Werken bij de Overheid’. In deze leergang bundelen DataTalent en Parell hun krachten. In 10 dagen, verspreid over een aantal maanden, leren deelnemers alles over datagedreven werken en welke data maturity nodig is om datagedreven te kunnen worden.

Ik neem in totaal 4 dagen voor mijn rekening: Data awareness – de basis, Data storytelling, Data analyse & -visualisatie en, samen met collega Maranke, Data ethiek en algoritmes. Om goed beslagen ten ijs te komen, wil ik me nog even goed voorbereiden. Dat doe ik vanmiddag.

Aan het einde van de dag bel ik nog even met mijn ‘virtual assistant’. Heel fijn dat zij mijn agenda en mijn gehele workflow beheert, want ik ben zelf wat minder goed in het afronden van details en vergeet nog wel eens een afspraak te noteren of te bevestigen.

 

Vrijdag – Leergang ‘Datagedreven werken bij de Overheid’

De hele dag staat in het teken van eerdergenoemde leergang. Omdat mijn vrouw op zaterdag werkt ben ik normaal op de vrijdagen vrij en werk ik nog wat uren op de zaterdag. Dat geeft ons de gelegenheid om er op vrijdag samen op uit te gaan en te gaan shoppen, te suppen of te mountainbiken.

Een keer per maand vormt de leergang ‘Datagedreven Werken bij de Overheid’ de uitzondering, en dat is dus vandaag. Wat een leuke groep professionals en data trainees hebben zich aangemeld!

Met veel interactie en enthousiasme vliegt de dag voorbij. Na een afrondend drankje rijd ik naar huis. Moe, maar voldaan het weekend in.

Weekend – Energie opladen

Dit weekend staat vooral in het teken van gezellig samenzijn met andere mensen. Daar krijg ik altijd een boel energie van.

Ik ben groot bordspelletjes-fanaat en gelukkig is dit ‘virus’ overgeslagen op mijn kinderen. We trekken het hele weekend uit voor ‘Axis & Allies’, een strategisch spel en een van mijn favorieten.

Die liefde voor spelletjes neem ik overigens ook graag mee in mijn werk voor opdrachtgevers: waar mogelijk laat ik serious gaming onderdeel zijn van het leerproces.

Genoeg over mij. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van werken bij Parell in een persoonlijk gesprek! Meer weten over werken bij Parell en specifiek de vacatures op het gebied van Data? Check onze ‘Werken bij’-pagina.

Week uit het leven

Een week uit het leven van Yvar

Week uit het leven van een cyber security consultant

Als cyber security consultant bij Parell zien mijn weken er altijd anders uit. Dit komt omdat ik veel verschillende dingen op het gebied van security doe.

Een week uit het leven van een adviseur datagedreven werken

Week uit het leven van een Adviseur datagedreven werken

Hoe ziet de (werk)week van een Adviseur datagedreven werken er bij Parell eruit? Maranke neemt je mee in diens afwisselende dagen!

Een week uit het leven van een senior security consultant

Week uit het leven van een sr. Security Consultant

Hoe ziet de (werk)week van sr. Security Consultant en partner Michael bij Parell eruit? Geen dag is hetzelfde en onverwachte uitdagingen zorgen voor echt werkplezier.

Een week uit het leven van een ethical hacker

Een week uit het leven van een Security consultant / Ethical hacker

Hoe ziet de (werk)week van een Ethical hacker / Security consultant bij Parell eruit? Alexander neemt je mee in zijn afwisselende dagen!

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Hoe ziet een (werk)week van een privacy consultant bij Parell er gemiddeld uit? Leer Annuska kennen in deze blog.

Er zijn nog veel impactvolle opdrachten te doen, kom jij ons team versterken?