085 4011 274 info@parell.nl

blog

Een week uit het leven van een Privacy consultant

Annuska in ‘t kort

Naam: Annuska van den Eijnden (1978)
Bij Parell sinds: september 2021
Opleidingen: HBO HRM, alle relevante privacy opleidingen waaronder CIPP/E en CIPM
Huidige opdracht: Functionaris Gegevensbescherming (FG) bij een gemeente
Aantal uur per week: 16-24 uur
Woont in: Asten
Met: man en 3 zoons (7,4 en 2 jaar)
Leuk feitje: is ook afgestudeerd hovenier
Haalt energie uit: gezin, wandelen en tuinieren
ECHT Annuska: Enthousiast, vrolijk, resultaatgericht en analytisch

 

Op feestjes en verjaardagen is het een veelgehoorde vraag: ‘Wat doe jij voor werk?’. Ik vind dat best een lastige vraag, vooral omdat mijn werk zo breed is! Mijn antwoord heeft meestal de volgende strekking: ‘Ik houd me bezig met de bescherming van jouw gegevens als burger ‘.

Hoe ziet een week uit het leven van een Privacy consultant bij Parell er gemiddeld uit? Ik neem je door middel van deze blog en foto’s mee in mijn (werk)week.

 

Maandag – Drukke start van de week

Elke ochtend begint ongeveer met hetzelfde ritueel: omstreeks 6.20 uur komt mijn middelste zoon van 4 jaar mij wekken. Daarna maken we de andere 2 zonen van 2 en 7 jaar wakker en gaan we naar beneden. We eten samen en maken ons klaar voor de nieuwe dag. Rond 7.30 uur lopen we samen naar de voorschoolse opvang van de school waar de twee oudsten naar toe gaan. Daarna loop ik door naar de kinderopvang voor de jongste. Mama kan nu met een gerust hart gaan thuiswerken. Rond 8 uur zet ik de laptop aan. Kop koffie erbij en de werkdag kan beginnen.

Ik houd van overzicht en een reële planning, zodat ik gemaakte afspraken echt kan nakomen. Daar start ik dagelijks mee zodat ik goed weet wat de dag brengt en wanneer ik pauzemomenten kan inplannen.

Om 9 uur is er een ingelast spoedoverleg van een juridische casus waarin AVG-zaken aangehaald worden. In de voorbereiding hierop lees ik de casus door en maak ik aantekeningen van mijn analyse en zienswijze. Ik onderbouw deze met wat checks op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Daarna werk ik urgente mail bij en zet ik als FG een onderzoek op naar een casus waarin vragen zijn gesteld over in hoeverre er aan de AVG is voldaan. Ik bel hiervoor een aantal mensen om meer inzicht te krijgen in de betreffende situatie.

De lunch is kort vandaag, want vanmiddag is er door Parell alweer een online training georganiseerd. Dit keer een kennissessie over de Wet Politiegegevens (Wpg). Gemeentes moeten in het kader van deze wet binnenkort verplicht een externe privacy audit laten doen. Een erg actueel onderwerp dus. Als FG heb ik hier ook een toezichthoudende rol op en is het voor mij belangrijk om deze wet goed te kennen en te weten hoe de rollen en verantwoordelijkheden bij de diverse instanties zijn belegd. Ik word enthousiast van wat ik vanmiddag leer.

We gaan met de training wat langer door. Gelukkig zorgt mijn man voor de kinderen. Hij haalt ze op bij de opvang en eet samen met ze.

Dinsdag – FG intervisie en een DPIA

Ook vandaag word ik weer vrolijk gewekt en nadat de jongens weg zijn gebracht, kan ik weer vlot aan de slag.

Vanochtend staat er van 10.00 tot 12.00 uur een FG-intervisie gepland met het landelijke FG netwerk van de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Onderwerpen waar alle FG’s mee te maken hebben, zoals de WPG audit en de rol van de FG hierin, staan ook op de agenda. Tof, nu kan ik direct de opgedane kennis van gisteren delen! Het is altijd fijn om collega’s uit het land te ontmoeten, contacten te leggen en onderwerpen te bespreken waar iedereen mee te maken heeft of krijgt.

In de middag staat er een Data Protection Impact Assessment (DPIA) op het programma. Deze is al voorbereid door de Privacy Officer en de Privacybeheerder van de afdeling waarvoor deze is. Ik ga hem alvast lezen en van mijn tussentijds advies voorzien. Dan kan deze daarna worden aangepast en aangevuld om tot een definitieve versie te komen.

Na deze enerverende dag, kijk ik ernaar uit mijn vrolijke mannetjes weer op te halen van de opvang. Ik ben benieuwd of zij ook een fijne dag hebben gehad vandaag.

 

Woensdag – vrije dag

Woensdag is mijn vrije dag.  Vandaag dus iets minder gehaast in de ochtend en dat vind ik wel erg fijn. Een beetje op adem komen en wat quality time met alleen mijn jongste in de ochtend thuis. Als wij samen de anderen naar school hebben gebracht, wandelen we door naar de weekmarkt. Daar krijgt hij bij veel kraampjes iets lekkers. Fruit, kaas, brood… hmmm. We nemen natuurlijk ook iets mee voor als ze allemaal weer thuis zijn vanmiddag.

 

maatschappelijke impact

We bakken ook een taart voor ‘Heel Asten bakt’: een politieke partij had mensen gevraagd een mooi baksel te maken voor mensen die dit verdienen vanwege hun rol als mantelzorger, vrijwilliger of juist als steuntje in de rug in een moeilijke tijd. Ik vind dit een mooi initiatief, dus maak ik daar graag tijd voor.

Donderdag – samen op weg naar de juiste privacy aanpak

Wat ben ik blij dat niemand van ons een ochtendhumeur heeft! Iedereen heeft weer zin in de dag en zonder problemen komen ze allemaal op school en de opvang. Dat is alvast een goed begin van de dag.

Vandaag staan de wekelijkse overleggen gepland met de Privacy Officers en de CISO van de gemeente. Erg prettig om even de stand van zaken (korte termijn) en planning voor de langere termijn af te stemmen. Ook spreek ik samen met de CISO, de leidinggevende, over de lopende opdracht.

Daarnaast staan er wat overleggen gepland met andere afdelingen die ook graag de aansluiting zoeken met privacy en dat belangrijk vinden in hun werk, maar nog zoekende zijn in de juiste aanpak. We denken er samen over na en kunnen steeds concreter worden. Dat geeft mij voldoening: een ander echt (op weg) kunnen helpen en daarmee van toegevoegde waarde kunnen zijn.

 

Weekend – tijd voor gezin, wandelen en tuinieren

Ook op vrijdag ben ik vrij, dus voor mij kan het weekend beginnen. Dit weekend ga ik met de kinderen wandelen in natuurgebied de Peel rondom Asten. Ook spendeer ik een paar uur in de tuin. Ik heb ooit de driejarige deeltijdopleiding tot hovenier (naast mijn destijds fulltime functie als HR adviseur) afgerond. Heerlijk om die kennis in mijn eigen tuin toe te kunnen passen.

Ook dit is werken bij Parell

Deze week kwam het er niet van, maar een van de redenen waarom ik graag bij Parell werk is de ruimte die ik krijg om me te ontwikkelen.

Ik werk pas een aantal maanden bij Parell. Ik had in eerste instantie maar 8 uur per week beschikbaar voor Parell, maar ook dat bleek mogelijk. Ik vond het zó leuk dat ik vrij snel mijn uren heb uitgebreid en mijn andere werkzaamheden buiten Parell heb afgebouwd.

Ik had nog niet zoveel ervaring in gemeenteland en wil heel graag meer leren over die omgeving zodat ik nog beter impact kan maken. Daarom plan ik nu heel bewust een aantal uur per week de tijd om me hierin te verdiepen. Die ruimte krijg ik ook. Ik leer uit diverse bronnen, waaronder webinars, podcasts, online documentatie en natuurlijk boeken. Bij Parell worden ook regelmatig (on- en offline) kennissessies georganiseerd en ik kan echt alle collega’s om advies vragen.

Meer weten over werken bij Parell? Stuur me gerust een berichtje!

Week uit het leven

Een week uit het leven van Yvar

Week uit het leven van een cyber security consultant

Als cyber security consultant bij Parell zien mijn weken er altijd anders uit. Dit komt omdat ik veel verschillende dingen op het gebied van security doe.

Een week uit het leven van een adviseur datagedreven werken

Week uit het leven van een Adviseur datagedreven werken

Hoe ziet de (werk)week van een Adviseur datagedreven werken er bij Parell eruit? Maranke neemt je mee in diens afwisselende dagen!

Een week uit het leven van een senior security consultant

Week uit het leven van een sr. Security Consultant

Hoe ziet de (werk)week van sr. Security Consultant en partner Michael bij Parell eruit? Geen dag is hetzelfde en onverwachte uitdagingen zorgen voor echt werkplezier.

Een week uit het leven van een data pionier

Een week uit het leven van een Data pionier

Hoe ziet de (werk)week van een Data pionier bij Parell eruit? Eric vertelt over zijn werk voor een gemeente, een regionaal datalab en een nieuwe leergang.

Een week uit het leven van een ethical hacker

Een week uit het leven van een Security consultant / Ethical hacker

Hoe ziet de (werk)week van een Ethical hacker / Security consultant bij Parell eruit? Alexander neemt je mee in zijn afwisselende dagen!

Er zijn nog veel impactvolle opdrachten te doen, kom jij ons team versterken?